Jak opravit rozbité pouzdro na AirPods?

04 Jun 2024
Jak opravit rozbité pouzdro na AirPods?

Chceš vědět, jak opravit rozbité pouzdro na AirPods? Neboj, nejsi v tom sama (nebo sám). AirPods nás provází každodenní hoňkou, a stejně jako my se tak občas oťukají.

V dnešním článku ti poradíme, jak na větší problémy (jak třeba rozebrat pouzdro na AirPods), ale i prknotiny (jak z pouzdra dostat škrábance).

K vůbec nejčastějším problémům patří rozbité kabely a špína v nabíjecím pouzdru. Pouzdro se ti kvůli obojímu bude nabíjet pomalu – anebo dokonce vůbec.

 

Jak opravit rozbité pouzdro na AirPods?

Níž se dočteš, jak odhalit příčinu problému – a jak ho potom opravit, aby sis mohl/a bez starostí užívat svoje sluchátka.

 

Je to kabelem, nebo pouzdrem?

Nejdřív musíš zjistit, v čem přesně tkví problém. Je to kabelem, nebo pouzdrem jako takovým? Neboj, vysvětíme ti to níž.

Problém je v kabelu

AirPods se (stejně jako většina výrobků od Applu) nabijí přes kabel s koncovkou USB-C na lightning. Právě kabely jsou přitom nejvíc náchylné na opotřebení.

Pokud máš doma dva kabely a víš, že jeden z nich na 100 % funguje, zkus na něj sluchátka napojit. Alternativně popadni ten, co podezříváš, a zkus přes něj dobít něco jiného než AirPods.

Jestli se ti sluchátka dobila na jiném kabelu, problém je v tom starém, nikoliv v pouzdru.

Pokud nemáš druhý kabel, na kterém bys to mohl/a vyzkoušet, připoj na ten stávající nějaké jiné zařízení se stejnou zdířkou. Pokud kabel nefunguje ani na telefonu/tabletu, tak je to jím. Šup s ním do koše!

A až si budeš pořizovat nový, ujisti se, že je přímo od Applu nebo od autorizovaného prodejce. Jenom ty totiž disponují certifikací Apple Mfi.

 

Problém je v pouzdru

Chceš vědět, jak moc máš nabitá sluchátka? Dej je do pouzdra – řekne ti to kontrolka. Když je vyndáš, kontrolka ti naopak prozradí, kolik šťávy má samotné pouzdro.

  • zelená kontrolka = plné nabití
  • oranžová kontrolka = energie nestačí na plné dobití sluchátek

Problém často bývá v tom, že se sluchátka sice nabíjí, pouzdro už ale neudrží žádnou energii. Pokud ti pouzdro chcíplo a odmítá se ti nabít, nech ho vybít na 0 % (zjistíš to tak, že nebude svítit kontrolka) a zkus ho dát znovu na elektriku.

Taky ho můžeš zkusit vyresetovat. A pokud ti nepomůže ani reset ani úplné vybití, zkus si ho vyčistit.

 

Nezapomínej na čištění

Pokud jsi už měl/a airpodí pouzdro v opravě (upadlo ti na zem nebo do vody), tak víš, že bývá plné špíny. Většinu času totiž tráví v kapse nebo v kabelce, kde na sebe nabaluje prach a různá vlákna.

Všechny tyhle částice jdou přímo do nabíjecí zdířky, což nakonec zabrání toku elektriky. Sluchátka se ti kvůli tomu začnou nabíjet pomalu – anebo přestanou úplně. Naštěstí to není konec světa. Sluchátka i pouzdro totiž můžeš relativně snadno vyčistit. 

 

Jak vyčistit nabíjecí zdířku?

Vezmi vatovou tyčinku do ucha (nebo třeba párátko) a opatrně jí zdířku vyčisti. Vyhni se přitom kovovým nástrojům a nesnaž se jezdit moc hluboko. Nakonec do zdířky pořádně foukni. Celý proces několikrát zopakuj, dokud se nezbavíš veškeré viditelné špíny.

 

Jak vyčistit zbytek nabíjecího pouzdra?

Zbytek airpodího pouzdra vyčistíš stejně jako nabíjecí zdířku.

Vyndej z něj AirPods a díry po nich vyčisti vatovou tyčinkou. Zkus se dostat až úplně na dno – právě tam se totiž sluchátka připojují. Člověk na to normálně nemyslí, právě v těchhle schovaných místech se prach ale usazuje nejlíp.

 

Jak vyčistit AirPods?

Pokud se ti odpojuje jenom jeden AirPod (nebo se vůbec nechce připojit), potřebuješ si očistit samotná sluchátka. Vyndej je z nabíjecího pouzdra a popadni měkký kartáček, tyčinku do uší nebo třeba hadřík z mikrovlákna.

Jemně otři spodek stopek, tj. místo, kde se sluchátka dotýkají nabíjecího pouzdra. Hlavně netlač a nic do ničeho nenamáčej. Jakmile suchým nástrojem otřeš obě sluchátka, můžeš je vrátit do pouzdra a zkusit je znovu připojit.

 

Co dělat, když moje airpodí pouzdro pořád nefunguje?

Zkusil/a jsi všechny naše rady, jak opravit rozbité airpodí pouzdro, nic ale nezafungovalo. Co s tím? Možná si budeš muset koupit náhradní část nebo si pouzdro nechat opravit. Apple svým zákazníkům naštěstí nabízí hned několik služeb.

Pokud tvoje AirPods spadají do Jednoroční omezené záruky společnosti Apple, budeš to mít zadarmo. Pokud ti záruka už skončila, pořád si můžeš připlatit AppleCare+. Jde o záruku, která tě chrání před neúmyslným poškozením. Za každý incident se u ní platí minimální poplatek.

Pokud nemáš ani Jednoroční záruku ani AppleCare+, budeš si opravu bohužel muset doopravdy zaplatit.

Alternativně si samozřejmě můžeš koupit nové pouzdro. Jde to jak u AirPods, tak i u AirPods Pro.

Pokud půjdeš se sluchátky na opravu, Apple se tě zeptá na sériové číslo. Je s sebou proto dobré vzít fakturu, na které číslo stojí.

 

Závěrem

Většina z nás používá sluchátka každý den. Dává tedy smysl, že se postupem času poškodí. Ty nejběžnější problémy naštěstí vyřešíš i doma – bez opraváře.

A oslavit to můžeš tak, že si na AirPods pořídíš zajímavý obal (a k němu třeba i ladící personalizovaný kryt na telefon). Burga nabízí spoustu krásných kousků na každou příležitost. Ani elektronika totiž nemusí působit fádně!

 

Pomohl ti tenhle článek? V tom případě by se ti mohly líbit i ty následující:
Přidej se k 830 000+ lidí a sleduj @burgaofficial